9 Redenen waarom Cuba eigenlijk niet zo leuk is (2023)

Veel mensen hebben een romantisch beeld bij Cuba. Een land dat bevroren in de tijd en vrij van alle moderne invloeden z'n authentieke zelf is gebleven. Hartstikke leuk, maar authentiek betekent niet altijd beter. Sterker nog, sommige dingen in Cuba zijn gewoon irritant. Dan kun je natuurlijk denken “ach het is Cuba” maar als een land voor 40% van haar inkomsten afhankelijk is van toerisme verwacht je gewoon meer.

Dus voordat je je ticket boekt en meedoet in de Viva-la-Cuba polonaise, wees je bewust dat reizen in Cuba ook enorm frustrerend kan zijn. Hieronder lees je 9 redenen waarom Cuba eigenlijk helemaal niet zo leuk is.

1. Het vervoer is slecht geregeld

Cuba is een veel groter land dan je verwacht, en de afstanden zijn dus ook niet misselijk. Het zou dan wel lekker zijn als het vervoer gewoon goed geregeld is.

Niet in Cuba.

Ja, je hebt de Viazul bus maar die is ook vaak al weken van te voren uitverkocht. Zelfs met een reservering heb je nog geen garantie dat die reservering ook in het systeem staat. Als je vervolgens een minibus met airco boekt krijg je een afgetrapte Lada waar je hutjemutje op de achterbank mag zitten. En als je een privé-taxi neemt die belooft direct van Viñales naar Trinidad te rijden, moet je niet gek opkijken als je toch eerst twee uur rondjes rijdt in Havana en alsnog overgezet wordt in een taxi met andere mensen.

Leuk als dat bij Cuba hoort, maar hoe moeilijk is het om volgens afspraak van A naar B te rijden?

9 Redenen waarom Cuba eigenlijk niet zo leuk is (1)
9 Redenen waarom Cuba eigenlijk niet zo leuk is (2)

2. Het eten is niet te doen

Dat je in Cuba geen culinaire hoogstandjes hoeft te verwachten, wist je vast al. Maar zelfs de best beoordeelde restaurants op Tripadvisor laten vaak te wensen over. Zo kregen wij koelkastkoude pasta die ze vergeten waren op te warmen. In een ander goed aangeschreven restaurant werd bij een vegetarisch voorgerecht, zonder overleg, de aubergine vervangen door een homp vlees omdat de aubergine op was. En bijna alle restaurants denken dat een salada mixta bestaat uit een paar plakken tomaat, rauwe witte kool en koude sperziebonen uit blik. Uiteraard zijn er uitzonderingen, maar het meeste was dramatisch.

3. Zelf koken is ook geen optie

Als het eten in restaurants zo verschrikkelijk is dan kun je toch ook zelf koken? Nou, dan moet je voor de gein eens naar een Cubaanse supermarkt gaan. Daar hebben ze negen van de tien keer alleen maar ingeblikte groenten en droge pasta. Sommige supermarkten hebben niet eens drinkwater, maar wel rum in een Wicky-pakje. Zouden ze in Cuba weten dat alcohol niet altijd de oplossing is?

9 Redenen waarom Cuba eigenlijk niet zo leuk is (3)

4. Er zijn veel onvriendelijke mensen

De eigenaren van de Casa Particulares waar je verblijft, zijnsupervriendelijk. De mensen die in restaurants werken gaan over het algemeen ook nog wel. Maar de rest, man man. Vooral de mensen achter een bureau of kassa maken er een sport van om met zo min mogelijk woorden hun werk te doen. En dat betekent dus dat je aanwezigheid nauwelijks erkend wordt en je jezelf afvraagt of de Cubanen zelf wel een leuk leven willen hebben.

5. De overheid regelt alles en dus niks

Veel bedrijven in Cuba zijn van de overheid en dat betekent dat veel dingen omslachtig gaan. Gebrek aan concurrentie zorgt ervoor dat deze inefficiënte bedrijven kunnen blijven bestaan. Geen enkele werknemer neemt z'n verantwoordelijkheid want zij kunnen toch niets doen. Het is namelijk de overheid die bepaalt en dus komen de werknemers maar weer aanzetten met de hatelijke uitspraak “Tja, welkom in Cuba.”

6. Afspraken zijn niet altijd wat waard

In de meeste landen kun je er vanuit gaan dat je krijgt wat je bestelt. Niet in Cuba. Hierboven kon je al lezen hoe het transport of eten elke keer anders bleek te zijn dan afgesproken. Maar als je niet eens kunt zien wat je wilt zien dan is dat nog irritanter. Toen wij bijvoorbeeld de flamingo's bij Laguna Guanaroca wilden bekijken maakten ze het wel heel bont. Omdat verschillende touragencies tickets hadden verkocht zonder dit door te bellen, waren er veel meer tickets dan plekken. Het gevolg? 11 mensen die al betaald hadden mochten er alsnog niet in. Waanzin ten top.

9 Redenen waarom Cuba eigenlijk niet zo leuk is (4)

7. Toeristenprijzen

Cuba heeft toeristen nodig voor financiële impulsen en dat merk je. Bijvoorbeeld aan de entreeprijzen die vaak twee keer zo hoog zijn voor toeristen. Er lijkt in heel Cuba gewoon een mentaliteit te heersen dat het oké is om toeristen af te zetten. Dat zorgt ervoor dat je je soms echt voelt als een wandelende geldmachine.

Daarnaast houden ze in Cuba de toeristen en locals graag gescheiden. Zo heb je bijvoorbeeld winkels waar je alleen in met de valuta voor locals – de CUP – kunt betalen. Als je hier dan iets wilt kopen met de toeristenvaluta (CUC) dan wordt er vaak wel heel gunstig afgerond. Zo moesten wij ruim acht keer zoveel betalen voor een softijsje. Het is echt niet erg dat je als toerist een klein beetje extra betaalt, maar acht keer zoveel…

Meer lezen? Check deze 12 onmisbare tips voor backpacken in Cuba

8. Het internet zuigt

Internet in Cuba is heel bijzonder geregeld. Het is namelijk maar op een paar openbare plekken beschikbaar. Je moet dan eerst een kaartje kopen bij het overheidsbedrijf ETECSA waarmee je één uur op internet kan. Vervolgens moet je naar een openbare plek waar wifi is en verbinden via de code op jouw kaartje. Na een uur is je tijd op en moet je een nieuwe code invoeren.

Natuurlijk is het geen ramp dat je even niet bereikbaar bent en je Insta niet kunt updaten. Maar wat als je wilt opzoeken of er een leuk restaurant in de buurt is? Of wat er allemaal te doen is in de plek waar je bent? Het is irritant dat je dan eerst naar zo'n wifipunt moet lopen. Overigens moet je niet verwachten dat je dan snel internet hebt, het is mega frustrerend.

En nogmaals, daar ga je niet dood van maar het is wel weer zo'n geval dat dingen in Cuba soms onnodig moeilijk zijn.

9 Redenen waarom Cuba eigenlijk niet zo leuk is (5)
9 Redenen waarom Cuba eigenlijk niet zo leuk is (6)

9. Alles duurt lang

Als wachten je hobby is, dan is Cuba echt een topland. Echt, in Cuba kun je fantastisch wachten. Bijvoorbeeld op je beurt bij wisselkantoor Cadeca of op je wifikaart bij ETECSA. En niemand lijkt zich er druk om te maken, want waarom iets efficiënt doen als je mensen ook heerlijk kunt laten wachten?

Conclusie: Cuba is mooi, maar ook frustrerend. Simpele basisdingen zijn gewoon niet goed geregeld. Onnodig moeilijk vaak. Dat mag je authentiek vinden of typisch Cuba, maar na ruim 65 jaar revolutie is het nu eens tijd voor iets waar we meer aan hebben: evolutie.

Meer lezen over het bijzondere Cuba? Hier vind je al onze artikelen dit het land!

Reis aan het voorbereiden? Dit zijn onze tips!

Je kunt veel tijd en geld besparen door in de voorbereiding op je reis slimme keuzes te maken. Hieronder geven wij je een aantal van onze favoriete tips om beter voorbereid op reis te gaan en geld en tijd te besparen.

Vraag een WISE Borderless Card aan

Wil je niet teveel betalen als je betaalt of geld opneemt in het buitenland? Met een Wise Borderless account krijg je de beste wisselkoers. Scheelt zo een paar tientjes per reis!

Koop je reisspullen bij Decathlon

Voor elke reis maken wij een (virtueel) tripje naar de Decathlon om reisspullen te kopen. Ze hebben praktisch alles, het is goedkoper dan bij debig brands en de kwaliteit is top!

9 Redenen waarom Cuba eigenlijk niet zo leuk is (9)


JoHo helpt met persoonlijk advies over reisverzekeringen en geeft hun donateurs tot 30% korting op backpacks en andere reisbenodigdheden.

Zorg dat je goed verzekerd op pad gaat

Om je te helpen bij je keuze hebben we de handige verzekeringswijzer gemaakt, maar in het kort kunnen we je het volgende zeggen:

 • Voor reizen tot maximaal 180 dagen, waarbij je niet gaat werken:
  • Univé (Premie berekenen| Review lezen )
 • Voor reizen tot maximaal één jaar waarbij je niet gaat werken of extreme sporten gaat doen:
  • FBTO (Premie berekenen| review lezen)
  • Ohra ( Premie berekenen| review lezen)
  • Centraal Beheer (Premie berekenen| review lezen)
 • Voor (lange) reizen waarbij je betaald werk, vrijwilligerswerk, stage of extreme sporten gaat doen:
  • Vul een adviesformulier in en ontvang gratis advies over je opties en waar je op moet letten.

Nog meer aanraders voor jouw reis

Skyscanner
Vind hier de goedkoopste vliegtickets

Booking.com
Beste aanbod van hotels en hostels wereldwijd

Hostelworld
Veel hostels en soms goedkoper dan booking.com

Sunny Cars
Auto huur zonder eigen risico en gedoe. Gewoon heel relaxt.

De bovenstaande links zijn affiliatelinks. Dat betekent dat wij, zonder extra kosten voor jou, een kleine vergoeding krijgen als je iets koopt via de links. Mocht je dat doen, weet dan dat we je heel erg waarderen :-).

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Nicola Considine CPA

Last Updated: 04/09/2023

Views: 6798

Rating: 4.9 / 5 (69 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Nicola Considine CPA

Birthday: 1993-02-26

Address: 3809 Clinton Inlet, East Aleisha, UT 46318-2392

Phone: +2681424145499

Job: Government Technician

Hobby: Calligraphy, Lego building, Worldbuilding, Shooting, Bird watching, Shopping, Cooking

Introduction: My name is Nicola Considine CPA, I am a determined, witty, powerful, brainy, open, smiling, proud person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.