Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (2023)

Cuba heeft een tropisch savanneklimaat, type Aw volgens de Köppen-Geigerclassificatie. De uiterst zuidoostelijke punt van Cuba heeft een warm steppeklimaat, type Bsh. Dit vanwege de geringe neerslaghoeveelheden in dit gebied. Met temperaturen die gedurende het hele jaar overdag tussen de 25 en 34 graden liggen, is het heel goed toeven voor mensen die van warm weer houden. Omdat er vrijwel altijd een redelijke wind staat, meestal uit noordoostelijke richting, wordt het tropische weer voor het gevoel iets getemperd en kan het in de periode november tot en met mei 's avonds zelfs tamelijk fris aanvoelen, wat voor tropische klimaatgebieden vrij ongebruikelijk is.

Het klimaat is een belangrijke reden waarom Cuba vroeger bij Amerikanen zo populair was als vakantiebestemming. Op redelijk korte vliegafstand lag er een groot eiland waar veel meer mocht dan in het conservatieve Amerika én was het het hele jaar heerlijk weer. Zelfs gedurende het regenseizoen schijnt de zon een groot deel van de dag en worden er dagelijks 6 tot 9 zonne-uren geregistreerd. Dat heeft te maken met het feit dat de regen heel veel in de vorm van buien valt, en door de vrij sterke stroming op grote hoogte de wolken vaak net zo snel weer verdwijnen als ze gekomen zijn. Soms zie je binnen een half uur een donkergrijze lucht helemaal openbreken, waarna er een strakblauwe hemel overblijft.

Coronamaatregelen voor Cuba

Hoe zit het met de coronamaatregelen voor Cuba? Het kan zo zijn dat je voor de reis naar Cuba te maken krijgt met inreisvoorwaarden (bijvoorbeeld vaccinatie, negatieve coronatest en eventueel boosterprikken). Ter plaatse kun je tijdens je vakantie te maken krijgen met coronaregels. Gelukkig heeft touroperator TUI de actuele coronaregels voor Cuba in een overzicht gezet:

>> bekijk alle coronamaatregelen voor Cuba

Op vakantie naar Cuba?

Cuba is een veelzijdige land waar tal van verschillende soorten vakanties gehouden kunnen worden. De ANWB biedt diverse geweldige vakanties naar Cuba aan. Denk aan prachtige rondreizen door Cuba waarbij je de hoogtepunten van Cuba gaat verkennen Je kunt kiezen voor een groepsrondreis of voor de vrijheid van een privérondreis. Wil je liever niet zelf rijden, maar ook niet met een groep op stap? De ANWB biedt privé rondreizen door Cuba aan met een privéchauffeur.

>>> bekijk alle Cuba vakanties op ANWB.nl

Dankzij TUI kun je vrijwel risicoloos een vakantie naar Cuba boeken. De zekerheid van geld terug bij annulering door TUI, de flexibele omruilgarantie en de repatriëringsgarantie maken dat je zorgeloos kunt kiezen voor een vakantie naar Cuba.

>> bekijk alle Cuba vakanties bij TUI

Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (1)

Ontdek de populairste vakantiebestemmingen in Cuba

Bekijk direct het klimaat van de populairste toeristische bestemmingen in Cuba:

>Guardalavaca

>Havana

>Santiago de Cuba

>Trinidad

>Varadero

Zomer in Cuba

De zomermaanden in Cuba zijn warm en vrij vochtig. In het binnenland en langs de zuidkust voel je de luchtvochtigheid flink toenemen en kan het vooral in de periode juni tot en met september erg klam en benauwd aanvoelen. Langs de noordkust is dat een stuk minder, omdat de wind van zee daar zorgt voor een tempering van de luchtvochtigheid.

De zomerperiode in Cuba betekent regenseizoen. Verwacht geen dagenlang vol met wolken en neerslag, eerder buien die vooral in de namiddag en avond voorkomen. Deze periode is echter ook orkaanseizoen en vanaf begin juni tot half november heeft Cuba de kans om getroffen te worden door orkanen, tropische stormen en depressies die ontstaan boven de Atlantische Oceaan.

Orkanen

Omdat Cuba een groot en langgerekt eiland is, is de kans dat het eiland door een orkaan getroffen wordt relatief groot. Het is echter niet zo dat er per jaar tien orkanen over Cuba razen, maar de kans is in Cuba zeker aanwezig. Van alle hurricanes die in een seizoen door het Caribisch gebied trekken, krijgt Cuba gemiddeld één of twee keer met dit natuurgeweld te maken.

De aanvoerroute van de orkanen is uit zuidoostelijke richting, waardoor de zuidkust en het zuidoosten van Cuba relatief het vaakste getroffen worden. De noordkust wordt niet vaak vol getroffen, omdat de orkanen dan meestal een pad net ten noorden van Cuba volgen, waarbij de orkaan zich vrijwel parallel ten opzichte van de Cubaanse kust in westelijke richting verplaatst.

Orkanen die het oosten van Cuba bereiken, doen dat meestal via de Dominicaanse Republiek en Haïti. De kans dat de orkaan kracht 3 of hoger op de schaal van Saffir-Simpson heeft, is daar vrij klein.

De meeste kans om met een vernietigende orkaan te maken te krijgen is als hij Cuba treft uit zuidelijke richting, en dan met name in het westelijke deel van de zuidkust. Omdat de orkaan honderden kilometers voordat hij Cuba bereikt dan geen land heeft geraakt, kan hij boven de warme Caribische Zee volop aan kracht winnen en uitgroeien kracht 4 of 5. Als er koers gezet wordt richting Havana, wordt de orkaan wel wat getemperd door het stuk dat hij over land moet, maar er zal vrijwel altijd sprake zijn van schade in de Cubaanse hoofdstad en eventuele (dodelijke) slachtoffers.

Winter

De winters in Cuba zijn zeer mild tot vrij warm. Langs de noordkust kunnen de maximumtemperaturen teruglopen naar ongeveer 25-26 graden, langs de zuidkust en in het zuidoosten blijft het bijna tropisch, met temperaturen die overdag tegen of rond de dertig graden liggen. Met weinig neerslag en veel zon is het dan uitstekend toeven in Cuba. Langs de noordkust kan het door de wind iets koel aanvoelen, zeker op plekken als Varadero en Cayo Coco.

UV-straling

De kracht van de zon is in Cuba groot. Een groot deel van het jaar is er sprake van de allerhoogste zonnekracht (UV-index 11), waarbij onbeschermd in de zon gaan eigenlijk niet verantwoord is, tenzij het om een zeer korte periode (10-15 minuten) gaat. Gedurende het hele jaar is het gebruik van een zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor (minimaal 30) aan te raden, zelfs voor mensen die niet zo snel verbranden. Uit eigen ervaring kan er gemeld worden dat zelfs een wandeling 's ochtends in mei bij een volledig bewolkte hemel al een verbrande huid op kan leveren als er niet gesmeerd is. In de wintermaanden ligt de UV-index in Cuba tussen de 6 en 10. Dat is te vergelijken met Zuid-Europa in de zomer (!).

Extremen

Behalve de eerder genoemde orkanen komt er in Cuba weinig extreems voor op het gebied van weer en klimaat. Winters weer zoals sneeuw, ijzel of vorst komt hier niet voor. Ook extreem heet weer met temperaturen van veertig graden of hoger zul je in Cuba zelden meemaken, omdat er altijd voldoende invloed van zee en wind is om de temperaturen wat te temperen.

Klimaatcijfers

Onderstaande cijfers zijn gebaseerd op langjarige gemiddelde klimaatstatistieken. De temperaturen worden weergegeven in graden Celsius (°C).

Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (2)Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (3)Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (4)Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (5)Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (6) Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (7)
maximum temperatuurminimum temperatuururen zonneschijn per dagdagen neerslag per maandhoeveelheid neerslag per maandwater temperatuur

januari

27℃

18℃

7

6

25℃

februari

28℃

18℃

7

5

25℃

maart

29℃

19℃

8

6

25℃

april

30℃

20℃

8

5

26℃

mei

31℃

22℃

7

9

27℃

juni

31℃

23℃

7

13

28℃

juli

32℃

23℃

8

14

29℃

augustus

33℃

23℃

7

13

30℃

september

32℃

23℃

7

15

29℃

oktober

31℃

22℃

7

12

29℃

november

29℃

20℃

7

8

28℃

december

27℃

19℃

7

6

26℃

0-5 mm = NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

januarifebruari maartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember
Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (8)

maximum temperatuur

27℃

28℃

29℃

30℃

31℃

31℃

32℃

33℃

32℃

31℃

29℃

27℃

Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (9)

minimum temperatuur

18℃

18℃

19℃

20℃

22℃

23℃

23℃

23℃

23℃

22℃

20℃

19℃

Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (10)

uren zonneschijn per dag

778877877777
Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (11)

dagen neerslag per maand

65659131413151286
Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (12)

hoeveelheid neerslag per maand

Het klimaat van Cuba - klimaatinfo Cuba (13)

water temperatuur

25℃

25℃

25℃

26℃

27℃

28℃

29℃

30℃

29℃

29℃

28℃

26℃

0-5 mm = NIHIL

|

6-30 mm =

|

31-60 mm =

|

61-100 mm =

|

101-200 mm =

|

meer dan 200 mm =

Meer klimaatinformatie

Klimaatcijfers zijn handig, maar bieden geen totaalbeeld van het klimaat en de mogelijke weersomstandigheden binnen een bepaalde periode. Hoe groot de kans op winters weer, (extreme) hitte of orkanen is vind je vaak niet terug in cijfers. Daarom bieden wij per maand handige extra klimaatinfo.

kans op (zeer) warm weerkans op winters weerkans op langdurige neerslagkans op orkanen (cyclonen)zonzekerheidUV-index

januari

UV 6-8

februari

UV 8-10

maart

UV 8-10

april

UV 10+

mei

UV 10+

juni

UV 10+

juli

UV 10+

augustus

UV 10+

september

UV 10+

oktober

UV 8-10

november

UV 8-10

december

UV 6-8

klikhiervoor uitleg over de symbolen

januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember

kans op (zeer) warm weer

kans op winters weer

kans op langdurige neerslag

kans op orkanen (cyclonen)

zonzekerheid

UV-index

UV 6-8

UV 8-10

UV 8-10

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 10+

UV 8-10

UV 8-10

UV 6-8

klikhiervoor uitleg over de symbolen

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated: 03/31/2023

Views: 6800

Rating: 5 / 5 (70 voted)

Reviews: 85% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.